Aktuelt
Ablasjonsbehandling reduserer risiko for død og forverring av hjertesykdom hos pasienter som både har nedsatt pumpekraft i hjertet og atrieflimmer
Det viser den nye Castle-AF-studien
Flere studier viser at pasienter med nedsatt pumpekraft i hjertet i tåler atrieflimmer dårligere enn pasienter med normal pumpekraft. Enkelte studier har tidligere vist at pasienter med nedsatt pumpekraft og atrieflimmer lever lengere hvis man behandler atrieflimmeren med ablasjon.
Den såkalte Castle-AF-studien bekrefter at pasienter som både har redusert pumpekraft (”nedsatt EF”) og atrieflimmer har nytte av ablasjonsbehandling.
Det er velkjent at atrieflimmer kan forverre prognosen hvis man har redusert pumpekraft - enten på grunn av tidligere blodpropp i hjertet eller av ukjent årsak. Det er også kjent at dødeligheten blant pasienter som både har redusert pumpekraft og atrieflimmer er høyere, end for pasienter som ”bare” har redusert pumpekraft.
Gode resultater
Deltagerne i studien ble fordelt tilfeldig ("trukket lodd") til en gruppe som fikk den beste medisinske behandling eller til en gruppe som i tillegg til den beste medisinske behandlingen fikk gjennomført ablasjon/varmebehandling. De "primære endepunktene" for studien (de viktigste resultater som man ønsket å måle) var risiko for død i løpet av fem år og risiko for forverring av hjertesvikt i løpet av fem år.
Risikoen for å dø ble nesten halvert i gruppen som fikk gjennomført ablasjon. Og den samlede risikoen for å dø eller bli innlagt på sykehus med forverring av hjertesviktsykdommen ble redusert med omtrent 40%.
Studien har således sannsynliggjort at behandling av atrieflimmer med ablasjon/varmebehandling hos pasienter med nedsatt hjertepumpefunksjon medfører forbedret overlevelse og færre innleggelser med forverret hjertesvikt - sammenlignet med standardbehandling.
Min vurdering er følgende: Studien bekrefter funnene i en eldre undersøkelse fra en forskergruppe fra Bordeaux som for noen år siden påviste at færre døde i en gruppe som hadde blitt ablasjonsbehandlet enn de i en annen gruppe som ikke hadde fått utført ablasjon. CASTLE-AF-studien er godt gjennomført og de deltagende læger kommer fra flere forskjellige grupper i USA og Europa, som i seg selv styrker troverdigheten. Jeg syntes derfor at studien er temmelig overbevisende og med meget utalt gunstig effekt for pasientene.
Om oss
Hjertesenter Mølholm er spesialister på undersøkelser og behandlinger av hjertesykdommer. De siste 10 årene har vi behandlet mer enn 2 000 norske pasienter for hjerterytmeforstyrrelser – de fleste for atrieflimmer.
Det er like enkelt å komme til Hjertesenter Mølholm som til Rikshospitalet eller Haukeland Universitetssykehus. Det eneste du trenger er en henvisning fra en hjertelege. Les mer om Hjertesenter Mølholm her.